Önkéntes Hazatérő Program valósult meg uniós forrás terhére

A Nemzetközi Migrációs Szervezet a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap támogatásával az „MMIA-3.2.1/5-2018-00001 - A Magyarországi Önkéntes Hazatérő, Reintegrációs és Információs Program” projekt keretében elősegíti a Magyarországon tartózkodó migránsok biztonságos és méltóságteljes hazatérését származási országukba, valamint, hogy hazatérésüket beilleszkedési támogatással előremozdítsa. Az önkéntes hazatérés összesen 88 fő részére biztosított a projektben, akik közül tervezetten 20 fő reintegrációs támogatásban is részesülhet.

A projekt végrehajtása során a célcsoport tájékoztatást kap az önkéntes hazatérés lehetőségéről és a kapcsolódó szolgáltatásokról, amelynek keretében önkéntes hazatérés szervezése zajlik. Az önkéntes hazatérés lehetőségeiről való tájékoztatás telefonos ügyfélszolgálaton keresztül és személyes tanácsadással érhető el. A projekt által biztosított szolgáltatásokat azok a Magyarországon tartózkodó 3. országbeli állampolgárok vehetik igénybe, akik élnek az önkéntes hazatérés lehetőségével.

A program négy komponensből áll: tájékoztató, hazatérést támogató, reintegrációs és értékelő komponensből. A tájékoztató komponens különböző kommunikációs csatornákat biztosít, amelyeken keresztül a projekt a célcsoportot kívánja elérni. A hazatérést támogató komponens keretein belül a kedvezményezettek önkéntes hazautazása kerül megszervezésre – ide értve az adminisztratív és hatósági patronálást is. A reintegrációs komponens célja a sérülékeny csoportba tartozó egyének (kiskorúak; a kísérő nélküli kiskorúak; mozgássérült személyek; idős személyek; várandós nők; egyedülálló szülők kiskorú gyermekekkel; valamint olyan egyének, akik kínzásnak, erőszaknak vagy egyéb súlyos pszichológiai, fizikai vagy szexuális erőszaknak voltak kitéve) beilleszkedésének segítése származási országukban. Az értékelő komponens során a származási országukba visszatért egyének visszajelzéseik és értékeléseik révén járulnak hozzá a program továbbfejlesztéséhez. 

CsatolmányMéret
Önkéntes Hazatérő Program valósult meg uniós forrás terhére_18.35 MB
Önkéntes Hazatérő Program valósult meg uniós forrás terhére_29.32 MB